Білий халат - традиційний робочий одяг медичних працівників, кухарів, лаборантів і працівників багатьох інших професій. Це гарний одяг, що підкреслює чистоту і стерильність, що панує там, де не місце мікробам. На жаль, білі халати не тільки швидко брудняться, але з часом можуть набувати сірого або жовтуватого відтінку. Щоб цього не сталося, і ваш білий одяг довго зберігав гарний зовнішній вигляд, його потрібно правильно прати.

У цій статті ми розповімо, як відбілити і відіпрати білий медичний халат від різних забруднень, відновити білосніжний колір виробу і зробити прання швидкою і необтяжливою справою.

Повертаємо халату білосніжний колір

Частою скаргою, яка виникає при носінні білого одягу, є те, що з часом він набуває неприємного сірого відтінку. Причин цьому може бути декілька, починаючи від жорсткої водопровідної води і використання кондиціонерів до неправильного температурного режиму. Наприклад, синтетика часто сіріє від занадто високої температури.

Поки халат ще зовсім новий, підтримувати білий колір виробу просто - достатньо 1-2 рази на тиждень прати виріб в машинці з додаванням порошкового відбілювача, ще відомого, як підсилювач порошку. Це допоможе халату довше зберегти свій первісний колір. Якщо ж білий халат вже придбав сіруватий або жовтуватий відтінок, доведеться застосувати додаткові заходи.

Перш, ніж вибілювати медичний халат в домашніх умовах, необхідно визначити, з якої тканини пошито виріб. Для виготовлення медичного одягу використовують: бавовняні тканини, сумішеві тканини з бавовною, а також чисту синтетику - габардин. І ті відбілювачі, які можна без шкоди використовувати для бавовни можуть зіпсувати вироби з сумішевої або синтетичної тканини. Наприклад:

  1. Повернути білий колір виробам з бавовни, поліестеру і сумішевих тканин можна замочивши вироби в теплій воді з додаванням 1 дози кисневого відбілювача (OxiClean, Tide Oxi, Sodasan, Vanish Oxi Action, Sarma). Залишити на добу. Після цього халат потрібно випрати в машинці або вручну з порошком. При полосканні додайте 1 ковпачок білого дистильованого оцту. Це допоможе видалити залишки миючого засобу і солей, що містяться у водопровідній воді, які також можуть надавати виробу брудний відтінок.
  2. Вибілити медичний халат з бавовни можна за допомогою "Білизни". Зверніть увагу, використовувати її можна тільки для виробів зі 100% бавовни. Вона відмінно відпирає плями і прибирає сірий відтінок. Однак занадто часто вибілювати речі не варто. Це може пошкодити структуру тканини, що зменшить термін служби виробів.

Важливо: Синтетику і сумішеві тканини не можна прати з хлоровмістними порошками і відбілювачами.

Як відіпрати сильні забруднення з білого медичного одягу

Одяг білого кольору витончений і красивий. Правда, лише до тих пір, поки на ньому немає плям, які псують весь вигляд. Якщо білий халат або костюм сильно забруднився і на ньому з'явилися плями, не впадайте у відчай. Ми розповімо, як надати "швидку допомогу" білому халату і швидко вивести будь-яку пляму.

  1. Кров і інші рідини органічного походження. Для початку промийте пляму під сильним струменем холодної води, а потім замочіть в холодній воді. Гаряча вода зробить пляму більш стійкою і вивести її буде набагато складніше. Ніколи не використовуйте звичайне мило для прання білого халата з плямами крові. Нанесіть на пляму пральний порошок або засіб для виведення плям і залиште так на 5-10 хвилин. Після цього виперіть виріб. Якщо рідина, яка потрапила на халат, погано пахне, додайте у воду для прання пару столових ложок звичайної соди - це прибере неприємний запах.
  2. Мазі або масла. Щоб видалити жирну пляму з білого халата, необхідно використовувати теплу або гарячу воду. Якщо на одязі є тверді залишки, акуратно видаліть їх за допомогою ножа або лопатки. Не тріть і не втирайте ще глибше в тканину. Нанесіть на пляму трохи прального порошку або засобу для виведення плям і залиште на 5-10 хвилин. Потім виперіть.
  3. Рідкі ліки. Часто в ліки у вигляді сиропів або крапель додають барвники, які не просто видалити з тканини. В цьому випадку краще всього буде скористатися кисневим відбілювачем і прохолодною водою. Замочіть білий халат як мінімум на годину, а можна і більше (до 8 годин) і виперіть.
  4. Пляма від ручки. Робота лікаря передбачає роботу з документами, а значить, плям від ручок не уникнути. Відіпрати білий халат від кулькової ручки можна за допомогою звичайного господарського мила або спеціального мила від плям. Нанесіть мило на пляму на 20-30 хвилин, потім виперіть. Промисловий плямовивідник також відмінно впорається з цим завданням.
  5. Яскраві плями від ягід або вина. Швидко видалити такі плями дуже просто - потрібно залити свіжу пляму оцтом і полити окропом. Правда підходить цей метод тільки для бавовняних халатів.

В ательє "Грація", ми постійно працюємо з білими тканинами, і іноді нам теж доводиться видаляти плями. Найпростіший і надійний спосіб швидко позбутися від плями на білому халаті, який ми використовуємо - обробити пляму засобом для виведення плям Vanish. Ми робимо це так - наносимо засіб на шматочок чистої білої тканини, і ним обробляємо пляму, поки вона не зникне. Потім промиваємо тканину чистою водою і нею ж змиваємо засіб з тканини. Це справжня "швидка допомога" для виробу, коли немає можливості замочити і випрати весь халат, а результат потрібен швидко.

Відбілювання медодягу за допомогою народних засобів: експеримент

В інтернеті є багато рецептів, як відбілити медичний халат в домашніх умовах за допомогою народних рецептів. У їх числі: відбілювання за допомогою гірчиці, нашатирного спирту, лимонного соку, господарського мила і ін.

Ми вирішили провести експеримент і спробувати видалити плями і сірість з білого халата спочатку за допомогою гірчиці, а потім і нашатирного спирту. Для цього ми взяли старий білий халат сіруватого кольору, на якому було кілька плям і замочили його на 3 години в гарячій воді з додаванням гірчичного порошку. Після цього, слідуючи народним рецептом, виполоскали халат і повісили сушитися. Результат нас розчарував - плями не відіпралися і білосніжним халат не став.

Після цього, ми вирішили випробувати нашатирний спирт. Взявши той же халат, замочили його на 3 години в мисці з гарячою водою, в яку попередньо додали 5 ст. ложок нашатирного спирту. Після цього, випрали халат з милом ручну обполоскали в пральній машинці.

Обіцяної білизни не сталося, плями злегка зблідли, але теж залишилися на місці.

Загалом, в народних рецептах ми трохи розчарувалися.

Як доглядати за медичним халатом, щоб він залишався білим

Щоб надовго зберегти білий колір і продовжити термін служби медичного одягу, важливо правильно організувати догляд і прання медичних халатів:

  • Вироби з 100% бавовни, а також сумішеві тканини з вмістом бавовни не варто прати з вовною та виробами з синтетичних тканин. Це допоможе запобігти посірінню.
  • Білі халати з бавовни рекомендується прати при температурі 60 градусів.
  • Вироби з габардину і сумішевих волокон прати можна при температурі не більше 40 градусів.
  • Запобігти появі сірого відтінку найлегше, якщо час від часу з самого початку експлуатаціїдодавати при пранні підсилювач порошку.
  • Білий халат бажано прати окремо від інших речей і обов'язково уникати спільної прання зтемним одягом.

Сподіваємося, ці поради допоможуть вам швидко і надійно відіпрати всі можливі плями з білих халатів і збережуть ваш медичний одяг білим і свіжим на довгий час.