Вважається, що медики мають дбати про інших, але настав час замислитися і про себе. Комфорт у роботі, не в останню чергу, залежить від вибору медичного одягу. В цій статті ми розкажемо, як правильно обрати медичний одяг та на що звернути увагу.

Найпростіша арифметика показує, що третину життя, а частіше половину, ми проводимо на роботі. Якщо строго рахувати, то по 8 годин на роботу, на сон, на всі інші справи, і доба закінчилася! Якщо взяти до уваги приготування перед виїздом та дорогу, позаштатні ситуації, то робота справді стає другим домом.

Для медичних працівників це знайомо не з чуток, працювати доводиться достатньо. Отже, до питання варто підійти глобально, і якщо вдома хочеться комфортних умов, то і на робочому місці також. А з чого починається затишок? З одягу, адже він найближчий до тіла.

Вибираємо медичний одяг правильно

Лікарям доводиться виписувати багато рецепів, а ми спробуємо запропонувати "модний рецепт", за яким нескладно буде зорієнтуватися, як вибрати медичний одяг, на що звернути увагу.

  1. Професія - незважаючи на те, що можна обрати універсальний варіант; фасон виробу, крій, наявність/тип застібки та кольорова гама часто залежать від професії медичного працівника. Наприклад, хірургам більше підходять хірургічні костюми без застібки з короткими рукавами, у спокійних відтінках зеленого чи блакитного. А косметологи можуть вибрати халат незвичайного крою та колірних рішень із більш щільної тканини з додаванням аксесуарів та вишивки.
  2. Склад тканини. Так як у медичному одязі лікар проводить досить багато часу, до тканини з якого вона пошита, висувають специфічні вимоги. Вона повинна бути повітропроникною, водовідштовхувальною, зносостійкою, легкою у догляді.
  3. Зручність. Одяг не повинен завдавати дискомфорту, відволікати від роботи.
  4. Стиль. Нині асортимент медичного одягу досить великий. Можна знайти уніфому різних кольорів - від білої і чорної - до жовтої і кольору марсала. З різною формою вирізу, довжиною, вільного чи приталеного пошиття, наявністю додаткових аксесуарів.

Ми розібрали питання, що стосуються вибору одягу лише оглядово. Якщо заглибитись у тонкощі підбору медичного гардеробу, спектр параметрів стає набагато ширшим.

Як вибрати медичний халат

Як вибрати медичний халатОдним із універсальних варіантів професійного одягу медиків є медичний халат. Він підходить практично всім лікарям, чия праця не пов'язана з проведенням операцій. Проте є вимоги до деталей - наявність або відсутність кишень та пояса, довжина всього виробу та рукавів, розташування та кількість ґудзиків.

  1. Склад тканини. Матеріал повинен виконувати, як мінімум, дві основні функції - підтримувати комфортну температуру тіла та зберігати форму виробу при довгому носінні. Ідеальним рішенням стане спеціальна сумішева тканина для медичного одягу (бавовна і поліестер), середньої щільності, що дозволяє одягу залишатися міцним, повітропроникним, зручним у догляді.
  2. Комфорт. Уніформа має бути зручною. Приміряючи халат, зверніть увагу, чи легко вам рухати руками, ходити, чи не сковуються рухи. Також достатньо провести пальцями по швах і оцінити їх на дотик, чи не натиратимуть. Не забувайте і про застібки, щоб халат не розстібався самовільно, але й не підійдуть занадто вузькі петлі, інакше буде витрачатися дорогоцінний час на просування гудзиків.
  3. Відповідна колірна гама. Колір створює настрій, додає родзинку, виокремлює. Якщо лікарський дрес-код не диктує вам білий колір медичного халата, то можна експериментувати. Залежно від спеціалізації клініки і самого лікаря можливі варіанти кольорового виробу, або окремих його елементів, таких як комірці, кишені, манжети, гудзики, канти, вишивка.
  4. Стиль. Найприємніший пункт, яким не слід нехтувати при виборі медичного одягу. Початок відомого прислів'я це підтверджує - зустрічають по одежі.

Великий асортимент медичних суконь у гардеробі дозволить підкреслити жіночність. Залежно від типу фігури та індивідуальних вподобань відбувається підбір фасону.

Модель А-силуету із облягаючим верхом і розширенням до низу дозволяє приховати зону стегон, надто вузьких або більш об'ємних. Сукні з поясом або подвійною резинкою підкреслять талію.

Багато в чому образ залежить від вибору вирізу горловини:Як вибрати медичний костюм

  • V - образний візуально подовжує шию, акцент йде на обличчя та лінію бюста.
  • Квадратний виріз також подовжить шию і зробить плечі ширшими, збалансує округлість обличчя.
  • Високий комір не рекомендується, якщо маєте коротку шию, оптимально підбирати висоту так, щоб між підборіддям та краєм виробу залишався проміжок.
  • U - образний виріз оголює ключиці, подовжуючи повну або коротку шию, а вузькі плечі візуально стають ширшими при об'ємному та глибокому вирізі.
  • Круглий – класика для будь-якого типу фігури. При короткій шиї бажаний більш виражений варіант вирізу.
  • Виріз "човника" компенсує об'ємні стегна, а плечі виглядають візуально ширшими, також збільшується зона бюста.

Як вибрати медичний костюм

Спеціалізація лікарів, серед яких найбільш популярні медичні костюми – хірурги, стоматологи, терапевти, масажисти, медсестри. Це відмінний варіант для тих, хто постійно в русі.

  1. Довжина рукава. Особливу увагу варто звернути на довжину рукава - короткий, три чверті, довгий для відсутності дискомфорту і перешкод діям під час роботи.
  2. Наявність зручних кишень. Коли необхідно щось мати при собі, важливою деталлю стають кишені на блузі або штанах, які можуть бути накладні, вшивні.
  3. Відповідна застібка. Класична застібка медичної уніформи – ґудзики, які часто виконують також декоративну роль. Якщо ж вам важлива швидкість надягання уніформи, то чудовим рішенням стане застібка на блискавці.Як вибрати хірургічний костюм
  4. Особливості моделі штанів. При підборі штанів медичного костюма також є аспекти, які не повинні залишитися непоміченими. Насамперед, це параметри - зручна довжина, ширина штанів, звужений або вільний крій, наявність або відсутність манжет або розрізів унизу. Важлива деталь штанів – пояс. Він може бути повністю еластичним або комбінованим: спереду - фіксований (жорсткий), ззаду з еластичною стрічкою.
  5. Тканина для медичного вбрання. Якщо говорити про тканину медичного костюма, тут важливий комфорт для тіла, щоб не допустити перегріву та охолоджень, надмірного потовиділення. Оптимальною є сумішева тканина (бавовна та поліестер) або сумішева тканина зі стрейчем (бавовна, поліестер, еластан), що дозволяє поєднати три основні складові - повітропроникність, міцність, еластичність.
  6. Колір. Урізноманітнити медичний гардероб допоможе кольоровий медичний одяг. Педіатрам, масажистам, косметологам можна сміливо обирати для роботи костюми з кольорових принтованих тканин. Кардіологам, невропатологам, хірургам краще віддати перевагу спокійним однотонним варіантам: зеленим, синім, фіолетовим.
  7. Відповідний розмір. Зручність одягу залежить від розміру. Обирати медичний одяг варто таким чином, щоб для активної професійної діяльності було забезпечено природний рух рук і ніг, а під час сидіння виріб не натягувався і не стискав тіло.
  8. Краса та стиль. Як і медичні халати, костюми для медиків різноманітні за стилем: колірне рішення, форма вирізу, напівприлеглий силует або прямий фасон, асиметричні елементи, наявність фурнітури додадуть яскравості в образ. При виборі одягу важливо враховувати свій тип фігури.

Коли професійний одяг правильно підібраний, виглядає якісно, стильно, до такого співробітника рівень довіри вищий. Якщо він стежить за дрібницями, приділяє увагу своєму зовнішнього вигляду, то й у роботі у нього порядок.

Хірургічний костюм - особливості вибору

Вишивка лого на медичному одязіПри виборі хірургічного костюма пред'являються більш суворі вимоги.

Натуральні тканини з бавовни добре "дихають", проте сильно мнуться. Сумішеві тканини з додаванням бавовни більш практичні, поєднують усі необхідні вимоги завдяки особливим переплетенням натуральних та синтетичних волокон та ниток.

Крім того, сумішева тканина з бавовною можлива не тільки середньої щільності, але й більш тонкої – сорочкової, що робить виріб легшим та комфортнішим.

Ще одна відмінність від простих медичних костюмів – мінімум деталей, увага до фурнітури, використовуються в основному лише застібки у вигляді гудзиків або блискавок.

Незважаючи на особливі умови роботи, хірургічна форма може бути різною та підкреслити індивідуальність лікаря. Для чоловіків та жінок стильними рішеннями можуть стати яскраві кольори, оздоблення кольоровими вставками, вишивками, декоративними кантами та відстрочками, цікавими вирізами, комірами – стійками.

Жінки також можуть урізноманітнити професійний гардероб приталюванням за допомогою резинок, яскравими принтами, завуженими донизу штанами.

Брендування медичного одягу

Окрім кольору, декоративних елементів, медичний одяг можна оздобити спеціальними логотипами.

Це може бути логотип медичної організації, ініціали лікаря, або символіка, що відноситься до сфери діяльності, наприклад, зуби – для стоматолога, окуляри – для окуліста, стетоскоп – для терапевта, лелека – для акушера та багато інших.

Такі логотипи можна нанести машинною вишивкою на верхні чи бічні кишеньки медичних халатів та костюмів, або шевроном на рукав, а їх розмір залежить від місця нанесення.

Машинна вишивка – це практичне рішення для доповнення медичної уніформи. Сучасне обладнання для нанесення вишивки втілює різні ескізи, які на готовому виробі виглядають унікально, яскраво, при цьому вишивка довговічна, високоякісна, не вимагає особливого догляду.