Як багато можна дізнатися про людину, лише уважно глянувши неї. У повсякденному спілкуванні, на важливих переговорах, при прийомі на роботу перше, на що ми звертаємо увагу - зовнішність і манера поведінки співрозмовника. Зовнішній вигляд може багато розповісти про характер і звички. Іноді навіть більше, ніж ми готові про себе розповісти самі.

Всі ми схильні до стереотипів і одяг не є винятком. Акуратність в деталях, укладене волосся і сяюче взуття здатні створити образ серйозної людини, що знає собі ціну. Татуювання і різнокольорове волосся можуть створити сміливий і неординарний образ людини для якої нічого не значать загальноприйняті норми і рамки поведінки.

Для лікаря робота над своїм образом може стати відмінним помічником в просуванні кар'єрними сходами. А білий халат лікаря може стати тим елементом, який доповнить образ і допоможе з першого погляду заслужити довіру і повагу як пацієнтів, так і колег.

І справа не тільки в тому, що елегантний добре випрасуваний халат виглядає охайно, а пом'ятий і не за розміром - ні. Справа в тому, що людина, яка ретельно стежить за своїм одягом, швидше за все відрізняється організованістю і уважністю до дрібниць. А це дуже важливі якості для будь-якого лікаря.

Як би ми не намагалися переконати себе, що при спілкуванні головне не зовнішність, а розум, у більшості випадків оцінка відбувається підсвідомо, а значить, вплинути на неї ми можемо, тільки усвідомлено пропрацювавши власний образ. Хороша новина в тому, що лікарям це зробити набагато простіше, ніж фахівцям багатьох інших спеціальностей. І чималу роль в цьому відіграє білий медичний халат.

Ефект білого халата

Чи впливає одяг на наш імідж? Безумовно. Чи впливає одяг на нашу поведінку і на наші реакції? Відповідь теж "так"!

Хоча одяг багато в чому залежить від особливостей нашого характеру, він також може впливати на нашу поведінку, самовідчуття і навіть настрій. Вчені Келлогської школи менеджменту при Північно-Західному університеті провели експеримент, в результаті якого виявилося, що білі халати лікарів і вчених можуть впливати на розумові здібності людини.

В ході експерименту студенти в білих халатах показували кращі результати при проходженні тестів в порівнянні зі своїми колегами в повсякденному одязі. Студенти в білих халатах проявляли такі якості, як акуратність, вміння зосередитися на поточному завданні і велику зацікавленість при пошуку рішення.

Білі халати, які є звичайним одягом для багатьох лікарів і вчених, стимулювали студентів відповідати тим якостям, які притаманні цим професіям. З'ясувалося, що одягаючи білий халат лікаря, студенти не просто успішніше справлялися із завданнями, але і відчували себе розумнішими. Таким чином, одяг не тільки впливає на те, якими нас бачать інші. Одяг також сильно впливає на те, що думаємо про себе ми самі.

Крім того, правильний одяг здатний навіть вплинути на те, наскільки успішно ми справляємося зі своєю роботою. Тому приділяйте велику увагу тому, що ви одягаєте вранці, і тому, що вам доводиться носити на роботі весь день.

Ще одним дивовижним результатом дослідження поведінки людей в білих медичних халатах стало те, що білий халат лікаря не тільки викликає повагу і створює образ професіонала у інших людей, але також підвищує самооцінку і рівень самоповаги.

Хоча одяг є важливим елементом нашого образу, це далеко не єдине, на що варто звернути свою увагу. На імідж впливають також манера спілкування, слова, які ми використовуємо при розмові з клієнтами і навіть мова тіла.

Переконайтеся, що ваш зовнішній вигляд, відповідає тому образу, який ви хотіли б транслювати своїм пацієнтам. А красивий білий халат зробить це завдання набагато легшим.