Хіба не дивно, що традиційний кухарський одяг білого кольору? У той час, як господині використовують закриті фартухи намагаючись сховатися від бризок гарячого масла, борошна, соусів, фруктових плям, які так і норовлять залишити слід на одязі при приготуванні їжі, традиційна поварська уніформа вже кілька століть залишається білою.

Як би там не було, і що б не служило причиною вибору цього кольору, білий одяг моментально
виділяє кухарів з решти персоналу ресторанів і кафе. Завдяки одягу також легко визначити і головного шеф-кухаря.

Хоча традиційний образ кухаря невіддільний від оригінальної шапки, білого двобортного сюртука
і штанів в клітинку, існує безліч різноманітних тканин, кольорів і текстур, які успішно використовуються при створенні уніформи кухарів.

Елементи поварського одягу

1. Кухарські сюртуки і піджаки випускаються в різних варіаціях кольору і фасонів. У той час, як більшість моделей кухарського одягу все ще залишаються білого кольору з мінімальною обробкою і відмінностями в дизайні, вже можна знайти червону, зелену, синю і навіть джинсову уніформу для кухарів. Кухарські куртки можуть бути як однобортними, так і двобортними, або ж взагалі без ґудзиків.

2. У деяких ресторанах існує строгий дрес-код для працівників кухні - кухарі повинні носити тільки чорно-білі штани. В інших ресторанах керівники дотримуються більш неформального підходу до вибору уніформи для персоналу і віддають перевагу більш яскравим кольорам, принтам і моделям. Тоді в якості нижньої половини уніформи можуть виступати зручні мішкуваті штани, або стрейчеві штани або джинси. Такий підхід до уніформи активізує творчість працівників, крім того в ньому зручніше працювати і простіше пересуватися по кухні. Деякі власники ресторанів пропонують своїм співробітникам ще більш неформальні варіанти робочої уніформи - джинсові або поліестрові сорочки з комірцями.

3. Довгий або закритий з усіх боків фартух вже встигли оцінити багато кухарів та офіціантів. Хоча він і не є традиційним в уніформі кухарів, він хороший захисник від небажаних плям.

4. Важливим атрибутом кухарського одягу є кухарський ковпак. Оригінальний ковпак не тільки традиційний інструмент для визначення ієрархії на кухні, але і виконує важливу функцію - не дає волоссю кухаря потрапити в їжу. Останнім часом кухарі часто використовують замість ковпаків
кепки, які виконують ту ж саму функцію, що і ковпак.

5. Для кухаря, немає нічого жахливішого, ніж ошпарити руку під час приготування чергового шедевра. Тому захисні рукавиці-прихватки, повинні входити в комплект обов'язкової уніформи для кухарів. Такі прихватки зручно використовувати під час приготування їжі на плиті або в духовці, коли раз у раз виникає необхідність торкатися до розпечених металевих ручок, сковорідок і каструль.