Весь свій робочий час кухар проводить в спеціальній білій уніформі, і хоча деякі не надають їй особливого значення, історія виникнення та розвитку кухарської одягу дуже цікава і заслуговує на особливу увагу.

Традиційний кухарський одяг складається з ковпака, двубортної куртки, хустки (краватки), фартуха і штанів. Яким же чином поварский спецодяг набув звичного нам виду?

Уніформа кухаря еволюціонувала в основному з практичних міркувань. Наприклад, кухарська куртка стала двобортною. Це необхідно для того, щоб можна було легко застібнути її на іншу сторону в разі потрапляння на неї плям. Шиється кухарський одяг з подвійного шару бавовни, який покликаний захистити тіло від жару печі або випадкового попадання гарячої рідини. Навіть ґудзики на куртці обшиваються тканиною для того, щоб уникнути контакту гудзиків з каструлями, сковорідками і іншим кухонним начинням. Кухарські штани ж, як правило, відшивають в дрібну чорно-білу клітинку, на якій не видно слідів пролитої рідини і плям жиру. Фартух також є незамінним атрибутом кухарської уніформи, так як відмінно захищає одяг кухарів від харчових плям і жиру. Що стосується хустинки (краватки) на шиї у шеф-кухаря, то спочатку вона носила практичний характер. Така хустинка служила для витирання поту, так як в кухні було дуже жарко. Зараз її носять більше з естетичних міркувань.

Як з'явився кухарський ковпак?

Традиційний кухарський ковпак є найбільш характерним і впізнаваним елементом кухарської уніформи. Історія виникнення цього елемента спецодягу досить цікава. У 16-му столітті кухарів, як і представників інших ремесел, переслідували за вільнодумство. Їх часто садили в тюрми і страчували. Для того, щоб уникнути переслідування, кухарі нерідко шукали притулок в церквах і ховалися серед ченців в монастирях. Там вони носили той самий одяг, що і священики, включаючи довгі мантії і високі шапки. Єдиним винятком було те, що кухарський одяг був сірого
кольору, а чернечий - чорного.

Чому кухарі носять білу форму?

Дивно, але традиційний кухарський одяг білого кольору. Носити білий одяг завжди складно через те, що будь-яка, навіть незначна, плямочка на ньому дуже помітна. Кухарі ж проводять весь робочий час на кухні, біля печей, м'яса, соусів і всього того, від чого господині на кухні ховаються за широкими фартухами. Чому ж колір кухарський одягу, який повинен бути практичним - білий?

Колір кухарської уніформи змінився в 19-му сторіччі, коли відомий шеф-кухар Марі-Антуан Карем, який мав прізвисько "Король кухарів і кухар королів", вирішив що білий колір буде більш прийнятним на кухні. За його задумом новий колір повинен був символізувати чистоту на кухні. Крім того, він вирішив, що кухарські ковпаки повинні бути різного розміру, щоб можна було легко відрізнити шеф-кухарів від їхніх молодших колег. Сам Карем носив ковпак 18 дюймів у висоту. Після цього нововведення шеф-кухарі стали носити високі ковпаки, а молоді кухарі - короткі, що
нагадують капелюх.

Сучасний поварський спецодяг хоч і є традиційним ось уже кілька століть, але не є обов'язковим. Все частіше кухарі використовують кольорові фартухи і білі жакети з різноманітною обробкою.